Yabancılara çalışma izni almak işverenlerin yabancının yasal durumuna göre çeşitlilik gösteren başvuru esasları ve süreleri vardır. Bu yazımızda başvuru türüne göre, başvuruların yapılması gereken süreleri ve dikkat edilmesi gereken hususları detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Yurt içi başvuru

Türkiye’de geçerli bir ikamet iznine sahip yabancılar için yapılacak çalışma izni başvurusuna yurt içi başvuru denilir. İkamet izni sahibi yabancının en az altı aylık ikamet izni sahibi olması gerekmektedir. Bu durum çok karıştırıldığı için daha detaylı anlatmak gerekirse, GÖÇ idaresinin yabancıya verdiği ikamet izni başlangıç ve bitiş tarihi itibariyle en az 6 aylık ve üzeri olması gerekmektedir, örneğin 4 aylık alınmış ikamet izni sahibi yabancı içinyurt içinden çalışma izni başvurusu yapılamaz ama 6 aylık ve üzerinde ikamet izni almış yabancıya yurt içi başvuru yapılabilmektedir.

Toplam süresi en az 6 aylık ikamet izni sahibi yabancı için, oturma izni bitişi son günü bile olsa çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir.

İkamet iznine sahip olan yabancıların başvuruları doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (online başvuru sistemi üzerinden) yapılabilmektedir.

Yurt dışı başvuru

İkamet izni olmayan veya Türkiye’de yaşamayan yabancılar için kendi ülkesindeki Türk büyükelçiliği veya ikamet izni aldığı farklı bir ülkedeki yasal Türkiye temsilcilikleri aracılığı ile çalışma izni başvurusunda bulunur.

Yurt dışı başvurularda Türk büyükelçiliğinden referans numarası alındıktan sonra 10 iş günü içinde Çalışma Bakanlığına online başvuru yapılması gerekmektedir.

Başvuru online başvuru sistemi üzerinde tamamlandıktan sonra Bakanlığın değerlendirme süreci başlamış olur.Değerlendirme süreci yaklaşık 30 işgünüdür. Bu süre sonunda Bakanlık olumlu veya olumsuz olarak başvuruyu sonuçlandıracaktır.

Yurt dışı başvurularda çalışma izni onayını takiben yabancının başvuru yaptığı Konsolosluğa giderek çalışma vizesini alması ve Türkiye’ye giriş yapması gerekmektedir. Yabancının çalışma vizesi onayını takiben en geç 6 ay içinde Türkiye’ye giriş yapması gerekmektedir. Yabancı 6 aylık süre içinde çalışma vizesini almazsa izni iptal olacaktır.

Yurt içi veya yurt dışından yapılan çalışma izni başvurularında en çok 1 yıl süreli olmak üzere izin verilmektedir.1 yıllık süre sonunda aynı işyerinde ve aynı meslekte çalışmak şartıyla izin süresi 2 yıl daha uzatılabilir.2 yılın sonunda ise 3 yıllık uzatma talep edilebilmektedir.

Uzatma Başvurusu

Çalışma izni süresini uzatma başvurusu, çalışma izni bitiş tarihine 60 gün kalmasından itibaren ve mutlaka süresi bitmeden yapılması gerekmektedir. Örneğin çalışma izni bitiş tarihi 05.05.2021 ise 06.05.2021 ‘de uzatma başvurusu yapılamaz. Mutlaka 05.05.2021 tarihine kadar başvuru yapılmalıdır.

Çalışma izni uzatma başvurusu yapan yabancı izin süresi bitse bile başvuru sonuçlanıncaya kadar aynı işyerinde çalışmaya devam edebilir. İşveren uzatma başvurusu süresince SGK primlerini ödemeye devam etmeli ve yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

Uluslararası Koruma Başvurusu

Mülteci, şartlı mülteci veya ikincil koruma statüsü verilen, koruma talebinde bulunan yabancı uyrukluların uluslararası koruma başvuru tarihinden itibaren 6 ay sonra olacak şekilde çalışma izni için başvuru yapabilirler. Koruma altına alınan yabancı il göç idaresi tarafından verilen Uluslararası Koruma Kimlik Belgesi ile başvuru yapabilir.

Bu kimliğe sahip yabancılar ikamet hakkı verilen ilde çalışmak üzere başvuru yapabilirler. Örneğin koruma kartı Ankara’dan alınmışsa yabancı Ankara’da çalışmak üzere başvuru yapabilir. Çalışma izni süresi ise Uluslararası koruma kartının bitiş tarihine kadar verilmektedir.

Geçici Koruma Başvurusu

Suriye’deki iç savaş sonrası ülkemize sığınan Suriyelilere Geçici koruma kartı verilmiştir. Geçici koruma kartı olan bir Suriyeli personelin çalışma izni başvurusu kimlik belgesinin düzenlendiği tarihten 6 ay sonra yapılabilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, geçici koruma yönetmeliğine göre ikamet hakkı verilen ilde çalışmak için başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak bu konuda son iki yıldır Bakanlık esnek davranmakta İçişleri Bakanlığının olumlu görüşü alındığı takdirde farklı illerde de çalışma izni verilebilmektedir.

Geçici koruma kartlı Suriyelilere 1 yıl süreli olarak çalışma izni verilmektedir. Uzatma işleminde de yine 1 yıl olarak uzatma talep edilebilir.

Eksik evrak talebi

Çalışma izni değerlendirme sürecine alındıktan sonra Çalışma Bakanlığının eksik evrak istemesi durumunda 30 gün içinde eksikliğin tamamlanması veya gerekçelerin belirtilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde çalışma izni onaylanan yabancının harç ve kart ücreti 30 gün içinde ilgili kodlar ile devlet bankası aracılığı ile yatırılması gerekmektedir.

Harç bedelleri Bakanlığın ilettiği banka hesap kodlarına yatırıldıktan sonra çalışma kartı Bakanlık tarafından PTT kargo ile çalışma adresine yaklaşık 15 gün içinde gönderilmektedir.

 

Bu bilgileri sadece ATA Kurumsal Danışmanlık web sitelerinde bulabilirsiniz, uzmanlığımıza güvenebilirsiniz. Siz daha önemli işleriniz veya sorumluluğunu aldığınız işler ile uğraşırken prosedürleri bize bırakabilirsiniz.

Bültenimize abone olun

En güncel gelişmeler sabah mail adresinizde…

İlginizi Çekebilir

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.