Türkiye de yabancılara yasaklı olan meslek grupları yani sadece Türk vatandaşlarına hasredilmiş meslekler kanunlarla birlikte aşağıda sırasıyla belirtilmiştir.

***Sadece Türk soylu yabancılara, kanunlarda Türk vatandaşlarının yapabileceği belirtilen meslek, sanat ve işlerde çalışabilmeleri için, aranan nitelikleri taşımak şartıyla İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile diğer ilgili bakanlık ve kuruluşların görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca izin verilebilir.

***T.C resmi makamlarınca Türk soylu olduğu onaylanan ve belgelenen yabancılar, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilgili kanunlarla sadece Türk vatandaşlarına hasredilmiş bulunan meslek ve görevleri icra etmek üzere çalışma izni başvurusunda bulunabilir, başvurusunun olumlu değerlendirilmesi neticesinde mesleklerini icra edebilirler.

  1. Dişçilik, ebelik, hastabakıcılık. (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun uyarınca)

Yabancılara yasaklı meslekler grubunda en büyük kısmı sağlık kapsamaktadır.

Doktorluk ve hemşirelik ilgili kanunda yapılan düzenleme ile yasaklı meslekler olmaktan çıkartılmıştır.

  1. Eczacılık (Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca)
  2. Veterinerlik (Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun uyarınca)

Eczacılık ve Veterinerlik için Türk vatandaşı veya Türk soylu olma şartı devam etmektedir fakat bu mesleklerin ileride yasaklı olmaktan çıkması söz konusudur.

Türk soylu vatandaşlar için diğer ülke büyükelçilikleri veya konsolosluklarından alınmış Türk soylu belgeleri kabul edilmemektedir.

  1. Özel hastanelerde sorumlu müdürlük (Hususî Hastaneler Kanunu uyarınca)

İlgili Kanuna göre Özel hastanelerde sorumlu müdürlük için Türk vatandaşı olma şartı devam etmektedir.

  1. Avukatlık (Avukatlık Kanunu uyarınca)

Türkiye’de ‘adalet’ alanının yabancı personel istihdamına kapalı olduğunu söyleyebiliriz.

Hakim ve savcılık meslek mensupları ve avukatlar Türk vatandaşı olmak zorundadır.

Fakat ;Avukatlık Kanunu’na göre yabancı hukuk büroları, yabancı hukuklar ve milletlerarası hukuk konusunda danışmanlık hizmeti yapmak üzere Türkiye’de faaliyet gösterebilir.

  1. Noterlik

Noterlik Kanununa göre, noterlik stajına kabul edilebilmek için Türk vatandaşı olma zorunluluğu vardır.

  1. Özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi

Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanunu uyarınca, sadece Türkler özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi olarak çalışabilirler

  1. Özel istihdam bürosu açmak için başvuracak gerçek kişiler ile tüzel kişileri idare, temsil ve ilzama yetkili kişilerin Türk vatandaşı olması gerekmektedir.(Türkiye İş Kurumu Kanununun 17 nci maddesi uyarınca)

 

  1. Kara suları dahilinde balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, katiplik, tayfalık vb.

Kabotaj Kanunu uyarınca Türkiye sahillerinde genellikle Türk vatandaşların istihdamı esas alınmış olup, sahillerde balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, katiplik, tayfalık  yapmak Türk vatandaşlarına hasredilmiştir.

  1. Gümrük müşavirliği

4458 sayılı Gümrük Kanununun 227 nci maddesi gereğince, gümrük müşavir ve yardım­cısının Türk olması zorunludur.

Bültenimize abone olun

En güncel gelişmeler sabah mail adresinizde…

İlginizi Çekebilir

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.